Tavs kafijas draugs, kas palīdzēs izvēlēties

RSS
Tavs kafijas draugs, kas palīdzēs izvēlēties
KĀ IZVĒLĒTIES SEV PIEMĒROTĀKO KAFIJU?

Daudzi no mums nedz vēlas, nedz var iedomāties savu rītu bez svaigas, garšīgas un aromātiskas kafijas. No tās gūstam sev nepieciešamo enerģijas devu, lai pamostos prāts un ķermenis, taču kas tad īsti ir laba kafija un kā atrast sev tīkamāko? Uz šo jautājumu katrs droši vien atbildēs citādi, jo daudz ko neapšaubāmi izšķir ieraduma spēks - kādu kafiju esam pieraduši lietot ikdienā, tāpēc arī kafijas eksperti nesniedz vienu konkrētu atbildi, bet piedāvā vairākus variantus, no kuriem ikviens var izvēlēties sev tīkamāko, lai baudītu patiešām izcilas kvalitātes kafiju pēc savas gaumes. Zemāk ir vienkāršvalodā aprakstīti būtiskākie kafijas garšu ietekmējošie faktori.

Kafijas grauzdējums.
• Viegls grauzdējums - viegli brūnas pupiņas ar smalku, augļainu garšu un aromātu.
• Vidējs grauzdējums - ļauj labāk izjust pupiņu šķirnei raksturīgās garšu nianses un smaržu nianses
• Tumšs grauzdējums - uzmundrinoša rūgtuma baudītājiem.
• Espresso grauzdējums - ļoti tumšs, darbojas kā enerģijas trieciendeva, kad nogurums draud ņemt virsroku.

Kafijas maluma pakāpes.

To, cik smalki, vai rupji samalt kafiju, ir atkarīgs no paredzētā kafijas pagatavošanas veida. Ja pagatavošanas laikā kafijas saskarsme ar ūdeni (ekstrakcijas laiks) ir ļoti īsa (piemēram, pagatavojot espresso), tad kafijas pupiņas ir jāsamaļ vidēji smalki, taču, ja saskarsme ar ūdeni ir paredzēta ilgāka, piemēram, izmantojot in-cup metodi vai French press, malumam jābūt rupjākam. Ja malums ir par smalku, kafijai rodas sūrs rūgtums, savukārt, ja malums ir par rupju, tad kafija nespēj atdot visu garšas potenciālu un nebūs iespējas izgaršot tās smalkākās garšas nianses. Izvēloties malumu, aicinām eksperimentēt, lai izjustu šīs atšķirības, atrastu konkrētai kafijai, Jūsuprāt, piemērotāko malumu.

Svarīgi ! Jāatceras, ka maltā kafija pēc atvēršanas:
• jāuzglabā cieši noslēgtā traukā;
• jāizlieto 2 nedēļu laikā, lai nezaudētu aromātu.

Kafijas izcelsmes valsts.
Kafijas pupiņas iegūst vairāk nekā 70 valstīs, galvenokārt Āfrikā, Dienvidaustrumāzijā un Latīņamerikā. Pasaulē zināmas vairāk nekā 90 kafijkoku šķirnes. Labākās kafijas audzēšanas vietas atrodas tropiskajā klimata joslā, un viena no šādām vietām ir Brazīlija, kur katru gadu tiek ievāktas visvairāk kafijpupiņas.  Kafijā attīstās dažādas garšas, tās atkarīgas no augsnes, kurā kafijas koks ir audzis, vai kafija augusi ēnainos vai saulainos apstākļos un, protams, arī no tā cik rūpīgi tā tiek apstrādāta to novācot.

Būtiskākās atšķirības starp populārākajām kafijas izcelsmes valstīm

Brazīlijā augušas kafijas pupiņas : Kafija ar intensīvu aromātu, samtainām riekstu un šokolādes garšu notīm. Kafija parasti tiek žāvēta saulē, tāpec tai veidojas balanss starp saldeno un rūgto garšu.

Etiopijā augušas kafijas pupiņas: Šajā izcelmes valstī kafijas koki aug augstu kalnos, ļoti bagātīgā augsnē. Mēļo, ka etiopijas kafijai piemīt visunikālākā kafijas garša. No šīm kafijas pupiņām var iegūt kafiju ar citrusīgām un augļainām garšu notīm .

Gvatemalā augušas kafijas pupiņas : Šīm kafijas pupiņām piemīt izsmalcinātas karameļu un medus garšas notis. Šīs pupiņas noteikti ir viepiemērotākās, dzerot, kafijas dzērienus ar pienu.


Atrast savu mīļāko kafiju ir tik pat nopietni kā atrast savu mīļāko vīnu – garšu un aromātu klāsts ir ļoti liels un daudziem šķiet pārāk plašs un neizmērāms, tāpēc daudzi ātri vien padodas savos kafijas meklējumos. Vislabākais atbalsts un padomdevējs noteikti ir kāds kafijas zinātājs un tādus vari atrast pie mums, mūsu veikalos. Mēs esam īsti kafijas entuziasti un ļoti labprāt palīdzēsim atrast Jums pareizo virzienu kurā līkoties lai atrastu Jūsu mīļāko kafiju un piemērotāko kafijas pagatavošanas veidu Jūs ikdienas ritmam.

Previous Post

  • EMK Veikals
Bezmaksas piegāde no 29 €
Piegāde visā Baltijā
Klientu atbalsts
+371 25439758