īss ceļvedis matcha jeb mača tējas pasaulē

Kurš gan nav dzirdējis par koši zaļo, austrumniecisko dzērienu matcha? Savdabīgā garša un matcha tējai piedēvētās lieliskās īpašības ir pārliecinājušas ne vienu vien latvieti ieviest to savā ikdienā, turklāt arvien biežāk sastopami arī ar matcha pulveri papildināti deserti. Lai gan Eiropā vēl tikai iepazīstamies ar košo dzērienu, šis nebūt nav jauns vai inovatīvs produkts - matcha tēju Japānā tradicionāli lieto jau kopš 15.gadsimta, bet tās izcelsme, iespējams, ir vēl senāka.  

Vai matcha ir tēja?

Īsi sakot - jā. Gan matcha pulveris, gan klasiskā zaļā tēja ir gatavoti no Camellia sinensis auga lapiņām. Tomēr, neskatoties uz to, matcha ne pēc garšas, ne izskata neatgādina tēju tās klasiskajā izpratnē. 

  • Audzēšana un apstrāde. Lai iegūtu matcha pulveri, tējas lapiņas tiek audzētas īpašos apstākļos - tās tiek aizsargātas no saules vairākas nedēļas pirms novākšanas, lai lapiņās sintezētos pēc iespējas vairāk antioksidanta L-tianīna. Pēc novākšanas lapiņas tiek atdalītas no dzīslojuma un saberztas pazīstami zaļajā pulverī. Savukārt klasiskajai zaļajai tējai paredzētās lapiņas aug tiešos saules staros, un pēc novākšanās tās tiek apstrādātas un iepakotas, lai ilgstoši spētu saglabāt formu, smaržu un vērtīgās īpašības. 
kvalitatīva matcha tēja esmilukafiju
  • Garša un smarža. Uzlejamā zaļā tēja ir ar vieglu garšu un aromātu, kam seko neliels rūgtuma piesitiens. Taču matcha dzērieniem raksturīga ļoti izteikta, piesātināta un, jāatzīst, arī nedaudz savdabīga garša, kas ne visiem ies pie sirds. Tomēr daudzi par šo dzērienu ir stāvā sajūsmā. Kurš no tiem esi Tu? Izmēģini, lai saprastu! 
  • Pagatavošana. Klasiskā zaļā tēja, kā jau zināms, pagatavošanas ziņā ir diezgan vienkārša - tējas lapiņas jāaplej ar atbilstošas temperatūras ūdeni (parasti 80℃) un jāievēro uz paciņas norādītais ievilkšanās laiks (parasti 3-4 minūtes). Savukārt matcha dzēriena pagatavošana drīzāk līdzinās kakao gatavošanai - apmēram 1-2 gramus pulvera jāiemaisa nelielā ūdens daudzumā, lai veidotos viendabīgs šķidrums. Šim nolūkam parasti tiek izmantota bambusa slotiņa (chasen), ar kuru aktīvi un strauji maisot uzlējumu, rodas neliels putu slānītis. Vēlāk koncentrātam pievieno papildu ūdeni vai pienu.

Labās īpašības
  • Matcha tēja ir ne tikai skaista un garda, bet arī ārkārtīgi vērtīga. Tai tiek piedēvēts daudz brīnumainu īpašību, tomēr maģija ir ļoti vienkārša - ar dzērienu tiek uzņemta visa tējas lapiņa, kas nodrošina augstu koncentrāciju ar veselībai labvēlīgajiem elementiem - antioksidantiem, aminoskābēm, vitamīniem.

  • Palīdz novērst hroniskās slimības

    Iepriekš minējam, ka augšanas apstākļu īpatnību dēļ, matcha tējai paredzētās auga lapiņas saražo daudz vairāk antioksidantu. Bet kāpēc tie vajadzīgi? Antioksidanti novērš brīvo radikāļu radītos šūnu bojājumus, un mazina vairāku hronisko slimību risku. 

  • Iespējams, pasargā pret vēzi

    Pētījumi rāda, ka tējas pulverī esošie antioksidanti katehīni darbojas kā aizsargājošs faktors pret vairākiem vēža veidiem, ja dzēriens tiek lietots regulāri. Joprojām būtu nepieciešams veikt papildu pētījumus, tomēr jau tagad pierādījumi liecina par matcha tējas potenciālo ietekmi uz vēža riska mazināšanu.

  • Iesaistās svara kontrolē

    Matcha sastāvā esošais kofeīns un katehīni paātrina tauku dedzināšanu un kopējo vielmaiņu. Kombinācijā ar mērenu fizisko aktivitāti, paredzamais efekts ir vēl izteiktāks. 

  • Uzlabo prāta spējas

    Matcha ir ar kofeīnu bagāts produkts. Taču no tā nevajag nobīties, jo tējās esošais kofeīns cilvēka organismu ietekmē citādāk nekā kafijā esošais kofeīns. Antioksidants L-tianīns izlīdzina kofeīna radīto nemieru, tajā pat laikā saglabājot stimulējošo efektu uz prāta spējām, piemēram, saasinot uztveri, uzlabojot atmiņu un citas kognitīvās funkcijas.

Kā izvēlēties matcha pulveri?


Ja iepriekš ar šo produktu neesi daudz saskāries, apjukums pie veikala plauktiem ir visnotaļ saprotams. Un ne tikai saprotams, bet arī pamatots, jo ne visi tējas pulveri ir vienlīdz vērtīgi un gardi. Dažas lietas, kam ir vērts pievērst uzmanību, izvēloties matcha tēju, ir pulvera maluma pakāpe, sastāvs un iepakojums. 

Pulvera malums

Matcha tēja tiek iedalīta divās galvenajās kategorijās- ceremoniālā un kulinārijas. Vismaz viens no šiem nosaukumiem jau pasaka priekšā savas būtības mērķi - tas paredzēts gatavošanai jeb kā piedeva dažādiem desertiem. Šīs kategorijas matcha pulvera malums ir nedaudz raupjāks, savukārt ceremoniālā matcha ir ievērojami smalkāka, un paredzēta baudīšanai tradicionālā veidā - ar karstu ūdeni, lai izbaudītu un piedzīvotu visas garšas nianses. Šī atšķirība parasti redzama arī cenā - ceremoniālā maluma pulveris visbiežāk ir dārgāks nekā kulinārijas.

Sastāvs

Ceremoniālā maluma matcha dzēriens pēc garšas ir nedaudz savdabīgs, taču maigs, tāpēc augstas kvalitātes pulverim nekad nebūs pievienotas papildu sastāvdaļas - ne cukurs, ne krāsvielas, ne konservanti.

Iepakojums

Matcha tēja ir ļoti smalks izstrādājums, kas ir jutīgs pret gaismu un mitrumu. Tāpēc, izvēloties produktu, būtu jāpievērš uzmanība tam, vai iepakojums nav pārāk plāns, caurspīdīgs vai bojāts. 

Matcha ir brīnišķīgs papildinājums līdz šim ļoti konservatīvajā kafejnīcās pieejamo dzērienu sortimentā, tāpēc noteikti iesakām to nogaršot! Matcha dzērienu pagatavošanas piederumus atradīsi visu mūsu veikalu plauktos un mājaslapā, tāpat arī Dammann tējas ražotāja izcilo ceremoniālā un kulinārijas maluma matcha. Gaidām ciemos!

Featured products

Dammann Tējas rīki Matcha tējas bambusa slotiņa, Chasen
Akcijas cena€22,75 Standarta cena€30,00
Matcha tējas bambusa slotiņa, Chasen
Tikai 4 atlikuši
Dammann Tējas rīki Matcha bambusa tējas lāpstiņa, Chashaku
Akcijas cena€14,00
Matcha bambusa tējas lāpstiņa, Chashaku
Pieejams uzreiz

Universita del Cafe

Esam lepni pārstāvēt vienīgo akreditēto kafijas universitāti Baltijā - Universita del Cafe.