Kas ir kafija? Kas ir zaļā kafija?

Kā jau daudzas lietas, arī kafija tika atklāta pavisam nejaušā un savā veidā amizantā atgadījumā, ja varam ticēt senām leģendām. Kafija, kā jau zināms aug kafijas kokos/krūmos ar košām sarkanām odziņām, ko sauc par kafijas ķiršiem. Apmēram 850 gadus pirms mūsu ēras Etiopijā kāds gans pamanīja, ka pēc mielošanās ar savādajiem sarkanajiem ķiršiem viņa kazu ganāmpulks kļuvis pavisam mundrs, ļoti aktīvs un brīžiem pat hiperaktīvs. Šādā veidā pētot kafijas augļu iedarbību arī uz cilvēku organismu tika atklātas kafijas stimulējošās īpašības. Tāpēc varam Etiopiju uzskatīt par kafijas dzimteni, lai gan arī daudzās citās arābu valstīs kafiju tālajā 13. gadsimtā aktīvi izmantoja ikdienā. 

Kā aug kafija?

Kafijas augs būtībā ir krūms un kafijas pupiņas ir to augļi. Kafija tā augšanas laikā izskatās pēc ķirša un to tā arī sauc par kafijas ķirsi. Tie nogatavojas līdzīgi, kā parastie ķirši - sākumā tie ir zaļi, pēc tam dzelteni un beigās sarkani, līdz tie ir gatavi un tos var novākt. Katrā kafijas ķirsī ir divas zaļas pupiņas, kas tad arī ir šis ļoti iecienītais gala produkts, ko mēs pagatavojam kafijas dzērienā pēc to grauzdēšanas. Kafijas augam nepieciešami īpaši klimatiskie apstākļi, tāpēc to pārsvarā audzē ap ekvatoriālo joslu. Pasaules Kafijas Organizācijā ir 51 eksportētāj valsts, lai gan kafiju audzē vairāk kā 60 valstīs Pasaulē. Arī Latvijā esam mēģinājuši izaudzēt kafiju, taču klimatisko apstākļu dēļ to var audzēt vien dekoratīviem nolūkiem nevis ar mērķi ievākt ražu. Starp citu, mazs kafijas kociņš, loti labi iederēsies mājas interjerā. 

Kas ir Arabica un Robusta?

Noteikti dzirdēti vārdi kafijas kontekstā. Arabica un Robusta ir divas populārākās kafijas šķirnes, kas sastāda gandrīz 95% no visas Pasaules kafijas. Līdzīgi kā vīna pasaulē, piemēram, Cabernet Sauvignon un Chardonnay. Šīs divas kafijas šķirnes atšķiras pēc izskata, garšas niansēm un pat pēc kofeīna daudzuma tajās. Robusta piemēram mēdz būt pat līdz 4 reizēm piesātinātāka ar kofeīnu, kas nozīmē, ka dzerot Robusta tipa kafiju, kofeīnu no vienas krūzītes uzņemsiet krietni vairāk. Kafijas garšas niansēs Robusta pārstāv kokainākas, rūgtākas un tumšākas garšas, savukārt Arabica šķirnes kafijas ir skābenākas, saldākas un augļainākas. Arī vizuāli ir iespējams noteikt atšķirības starp šīm divām šķirnēm. Arabica ir garenākas un lielākas kafijas pupiņas, savukārt Robusta ir izteikti mazākas un strupākas kafijas pupiņas, ko ar aci ir pietiekoši vienkārši pamanīt. 

Kafijas pupiņu maisījumi

Kā jau ierasts viss nav tikai melns vai balts un arī kafijas pasaulē nav tikai Arabica un Robusta, bet pastāv dažādi maisījumi. Pastāv maisījumi starp abām šīm šķirnēm, kā arī pastāv kafijas pupiņu maisījumi vienas šķirnes ietvaros, bet no dažādām izcelsmes valstīm. Kā zināms, Robusta kafija ir lētāka, tāpēc to bieži vien pievieno Arabica kafijas pupiņām, lai iegūtu lētāku produkta pašizmaksu, tādējādi samazinot arī gala cenu veikala plauktos. Viss, protams, nav tikai par cenu, bet arī garšas balansu. Miksējot dažādas kafijas pupiņu šķirnes un reģionus iegūstam arvien jaunas garšas mūsu ikrīta kafijas krūzītē. 

Iegādājoties kafiju, pievērsiet uzmanību, kas rakstīts uz kafijas iepakojuma. Sekojiet līdzi kafijas izcelsmes valstīm un kafijas šķirnēm, lai saprastu, kas tad ir tā īstā kafija, kas jums garšo vislabāk. 

Šī video īpašā recepte - french press

Kafijas pagatavošana pasaulē vienā no populārākajiem veidiem liekus komentārus neprasa, aču noskatieties pagatavošanas video un pievērsiet uzmanību tādiem "sīkumiem", kā kafijas un ūdens attiecība. Zemāk atradīsi visu nepieciešamo, lai pagatavotu kafiju no french press:

Lai labi garšo un tiekamies nākamajos video stāstos un kafijas receptēs.

Tava Es Mīlu Kafiju komanda. 

 

Universita del Cafe

Esam lepni pārstāvēt vienīgo akreditēto kafijas universitāti Baltijā - Universita del Cafe.