Kafijas automāts

Mājas kafijas automāta regulāra kopšana pasargā to no kaļķakmens, kafijas eļļu un piena nogulšņu uzkrāšanos, kas ietekmē gan dzēriena garšu, gan iekārtas darbību. Tīrīšanas biežums un metode var atšķirties atkarībā no ražotāja un kafijas automāta modeļa. 

Kāpēc svarīgi tīrīt kafijas automātu regulāri?

Katrā lietošanas reizē kafijas automātā nonāk ūdens ar lielāku vai mazāku piemaisījumu daudzumu, kafijas eļļas un, ja izmanto piena sistēmu, arī olbaltumvielas. Šie elementi laika gaitā veido nogulsnes, kas ietekmē ūdens plūsmu, spiedienu un temperatūru. Rezultātā kafijas garša var mainīties, bet automāts ne tikai darboties skaļāk vai lēnāk, bet arī kalpos īsāku laiku. Kafijas automātu ražotāji uzsver, ka tīrs kafijas automāts palīdz: 

  • uzturēt nemainīgu kafijas garšu un aromātu;
  • samazināt tehnisko bojājumu risku;
  • nodrošināt vienmērīgu darbību ilgtermiņā.

Regulāra kopšana ir ne tikai tīrības un higiēnas jautājums, bet arī priekšnoteikums tam, lai kafijas automāts kalpotu gadiem.

Cik bieži veikt kafijas automāta tīrīšanu?

Modernajiem kafijas automātiem tīrīšanas biežumu vislabāk spēj noteikt pats automāts, lielākā daļa modeļu, piemēram, De’Longhi, Kalerm un illy, paši paziņo, kad nepieciešama atkaļķošana vai sistēmas skalošana. Parasti ierīces ir aprīkotas ar brīdinājuma signālu vai sāk mirgo kāda poga, signalozējot, ka pienācis laiks mazajai apkopei. Ja ierīce šāda funkcija nav, ieteicams ievērot lietošanas instrukcijā noteiktos tīrīšanas intervālus. Parasti tie ir atkarīgi no lietošanas biežuma un ūdens cietības. 

Svarīgākās lietas, saistībā ar kafijas automāta tīrīšanu: 

  • regulāri iztukšot ūdens un pilienu tvertni;
  • izskalot noņemamās detaļas ar tīru ūdeni;
  • sekot līdzi brīdinājumiem par nepieciešamību tīrīt vai atkaļķot ierīci.

Tā vietā, lai balstītos uz fiksētu grafiku, drošāk ir vadīties pēc konkrētā modeļa rādītājiem un ieteikumiem. 

Kafijas automāta piena sistēmas kopšana

Automātiem ar integrētu piena sistēmu vai tvaika sprauslu ir īpaši svarīgi nodrošināt tūlītēju tīrīšanu uzreiz pēc lietošanas. Daudzi modeļi, piemēram, Kalerm, De’Longhi vai Sage automāti, piedāvā automātisku piena sistēmas skalošanu, kas jāaktivizē katru reizi pēc piena dzēriena pagatavošanas.

Ražotāji iesaka arī regulāri tīrīt piena tvertnes un caurulītes, izmantojot tiem paredzētus tīrīšanas līdzekļus. Šie produkti palīdz noņemt tauku un olbaltumvielu nogulsnes, vienlaikus nebojājot plastmasas un metāla virsmas. Detalizētas instrukcijas par piena sistēmas tīrīšanu sniegtas katra automāta lietošanas instrukcijā, tādēļ ieskaties tajā, ja neesi pārliecināts par atbilstošāko metori piena sistēmas tīrīšanai. 

Kafijas automāta atkaļķošana - kad un ar ko to veikt?

Atkaļķošana ir viens no būtiskākajiem kopšanas procesiem. Ūdenī esošie minerāli laika gaitā veido kaļķakmeni, kas aizsprosto ūdens trubiņas un sildīšanas elementus. Tāpēc katram automātam periodiski jāveic atkaļķošana. Visbiežāk katram no kafijas automātu ražotājiem arī arī sava kopšanas līdzekļu līnija vai instrukcijā ir norādīta ieteicamā. 

Ja oriģinālie produkti nav pieejami, var izmantot universālos atkaļķošanas šķīdumus, kas ir piemēroti kafijas automātiem. Galvenais nosacījumi ir, ka līdzeklim jābūt ražotāja apstiprinātam un piemērotam ar pārtiku saistītu ierīču tīrīšanai. Etiķi vai sadzīves tīrīšanas ķīmiju izmantot nedrīkst, jo tie bojā blīves un atstāj nogulsnes, kuras vēlāk ietekmē kafijas garšu.

Kā novērst smakas un nogulšņu veidošanos?

Smaku un baktēriju attīstību visbiežāk izraisa mitrums un kafijas pārpalikumi, kas paliek ierīces iekšpusē. Lai to novērstu, jāievēro daži pamatprincipi:

  • vienmēr lietot svaigu ūdeni, vēlams no filtra krūzes;
  • pēc lietošanas iztukšot pilienu paplāti un biezumu tvertni; 
  • izņemamās detaļas nomazgāt ar ūdeni un pēc tam pilnībā nožāvēt pirms ievietošanas atpakaļ automātā;
  • reizi nedēļā notīrīt ārējās virsmas ar mitru drānu, lai noņemtu putekļus.

Šie vienkāršie soļi palīdz uzturēt automātu svaigu un samazina pelējuma risku, it īpaši vietās ar augstu mitruma līmeni.

Kafijas automāta tīrīšana mājās ir vienkāršs, bet svarīgs process, kas nodrošina kvalitatīvu kafijas garšu un pagarina iekārtas kalpošanas laiku. Neatkarīgi no tā, vai izmanto illy, De’Longhi, Kalerm, Sage, Philips vai jebkura cita zīmola automātu, galvenie principi ir vienādi, regulāri noskalo detaļas, seko ierīces brīdinājumiem un atkaļķo ar ražotāja ieteiktajiem līdzekļiem. Tīrs automāts nozīmē nemainīgi labu garšu un drošu lietošanu ik dienu.

Universita del Cafe

Esam lepni pārstāvēt vienīgo akreditēto kafijas universitāti Baltijā - Universita del Cafe.