Kafijas pupiņas

Vienas mazas melnas kafijas tases, kuras tilpums ir 125 ml,  pagatavošanai nepieciešami 7–8 grami maltas kafijas. Šī proporcija nodrošina sabalansētu garšu un aromātu. Espresso ir koncentrētāks, ar īsāku ekstrakcijas laiku un mazāku ūdens daudzumu, tādēļ arī ūdens un kafijas propurcijas ir citas.  Lai standara 25–30 ml espresso būtu izteiksmīgs, nepieciešami 9 grami kafijas. Turpini lasīt, lai uzzinātu vairāk arī par citu dzērienu pagatavošanu.

Kā proporcijas ietekmē kafijas garšu?

Kafijas garšu nosaka līdzsvars starp trīs pamatelementiem – kafijas daudzumu, ūdeni un ekstrakcijas laiku. Ja kafijas ir pārāk daudz, dzēriens kļūst rūgts, bet, ja par maz  ūdeņains un bez izteiktas garšas. Precīzas proporcijas ļauj izcelt pupiņu īsto raksturu un garšas nianses, piemēram, saldumu, rūgtumu vai augļainumu. Tieši tāpēc profesionāļi, tostarp illy kafija grauzdētāji, iesaka ievērot noteiktas receptes katrai pagatavošanas metodei. Tās nodrošina nemainīgu rezultātu un palīdz izcelt pupiņu potenciālu neatkarīgi no tā, vai gatavo filtra kafiju vai espresso. Tomēr ņem vērā, ka kafijas daudzums ir tikai viens no garšas elementiem. Ļoti liela nozīme ir arī citām niansēm, piemēram, maluma pakāpei, ūdens kvalitātei, ekstrakcijas laiikam.

Melnās kafijas pagatavošanas recepte

Parastas melnas kafijas pagatavošanai tiek izmantota attiecība 1:15 līdz 1:18. Praktiski tas nozīmē, ka 125 ml lielai kafijai nepieciešami 7 – 8 grami kafijas pupiņu, bet lielākas krūzes (250 ml) pagatavošanai vajadzēs ap 15–16 gramiem. Šī formula tiek izmantota lielākajai daļai kafijas automātu, kā arī tā der pour-over vai filtra kafijas pagatavošanai.

Filtra un pour-over metodēm ekstrakcijas laiks parasti ir 2:30 līdz 4 minūtes, atkarībā no kafijas maluma. Ja dzēriens šķiet vājš, samazini ūdens daudzumu vai palielini devu par pāris gramiem.

Franču presē tiek izmantots rupjāks malums un vienai 250 ml tasītei ieteicams lietot 17–20 gramus kafijas, kurai ļauj ievilkties aptuveni 4 minūtes pirms nospiešanas. Šādā veidā iegūst pilnmiesīgu, aromātisku dzērienu ar bagātīgu tekstūru.

illy kafijas tasīte

Cik kafijas nepieciešams espresso pagatavošanai? 

Lai pagatavotu espresso, pietiek ar pusminūti. Karsts ūdens zem 9 bāru spiediena tiek izspiests caur 7 – 9 gramiem smalki maltas kafijas, un rezultātā rodas 25 – 30 ml intensīvas, aromātiskas kafijas ar zeltainu crema virskārtu. Visvienkāršāk espresso var pagatavot automātiskajā kafijas automātā, bet var izmantot arī manuālo espresso aparātu ar sviru, kas ļauj precīzāk kontrolēt ekstrakcijas laiku un spiedienu. Lai gan espresso garša ir izteikti spēcīga, kofeīns tajā ir mazāk nekā melnā kafijā.

Dubultais espresso nav divas reizes stiprāks dzēriens, bet vienkārši divreiz lielāka porcija. Tā vietā, lai izmantotu 9 gramus kafijas, tiek ņemti aptuveni 18 grami, bet ekstrakcijas ilgums paliek tāds pats kā parastajam espresso. Bet rezultātā dzēriena tilpums ir lielāks 50 – 60 ml Garša kļūst nedaudz maigāka, jo tilpums ir lielāks, taču aromāts kļūst dziļāks un noturīgāks. Izmantojot kvalitatīvas pupiņas, piemēram, illy kafiju, iespējams iegūt stabilu, līdzsvarotu garšu un ideālu crema slāni katrā tasītē.

Chemex un moka kanna - katrai metodei savas proporcijas

Chemex pagatavošanai visbiežāk izmanto proporciju 1:15 līdz 1:17, piemēram, 30 gramus kafijas uz 500 mililitriem ūdens, ar ekstrakcijas laiku no 3:30 līdz 5 minūtēm. Kafijas pupiņu malumam jābūt vidēji rupjam. Chemex pagatavošanai izvēlas Specialty kafiju, jo šī pagatavošanas metode vislabāk spēj izcelt augstas kvalitātes kafijas pupiņu īpašības, jo tās ir grauzdētas maigāk un paredzētas lēnai ekstrakcijai. Šī pagatavošanas metode ļauj skaidri izbaudīt dažādās garšas nianses.

Savukārt moka kanna darbojas ar tvaika spiedienu, tāpēc šeit precīzu ūdens attiecību nemēra balstoties uz proporcijām, bet gan pēc kanniņas tilpuma. Vidēji 16 – 18 grami maltas kafijas rada 120 – 130 ml dzēriena. Gatavošanas laiks vidēji ir 2 vai 3 minūtes līdz pirmajai “šņākšanai”, pēc tam kanna jānoliek malā, lai izvairītos no pārkaršanas un rūgtuma. Malumam jābūt starp filtru un espresso, pietiekami smalkam, bet ne pulverveida.

Specielty kafija

Kafijas dzērienu ar pienu pagatavošanas propurcijas

Piena dzērienos galveno lomu spēlē attiecība starp espresso intensitāti un piena daudzumu. Tādēļ izvēloties savai gaumei atbilstošāko dzērienu, ir svarīgi izpast, kurš piena dzēriens ir tuvāk tavai gaumei. Te daži kafijas dzērienu pagatavošanas piemēri: 

  • Cappuccino pagatavo ar vienu espresso porciju un aptuveni 120–150 ml tvaicēta piena, saglabājot vieglu putu slāni. Proporcija starp kafiju un pienu ir apmēram 1:5.
  • Caffè Latte ir maigāks, tas sasāv no viena espresso un 200–300 ml putota piena, parasti piena un kafijas attiecība ir 1:7. Šis dzēriens ir krēmīgāks un piemērots tiem, kas dod priekšroku maigākām garšām.
  • Flat White tiek gatavota no dubultā espresso un ap 120 – 140 ml saputota piena, veidojot apmēram 1:2 proporciju starp kafiju un pienu. Šeit kafijas garša saglabā dominējošo lomu, bet piens piešķir dzērienam zīdainu struktūru.

Neatkarīgi no izvēlētā dzēriena, pareizās proporcijas palīdz saglabāt līdzsvaru starp kafijas intensitāti un piena maigumu. 

Kā izmērīt pareizo kafijas daudzumu un saglabāt aromātu?

Precīzākais veids, kā noteikt kafijas daudzumu, ir izmantot virtuves svarus, tie palīdz saglabāt nemainīgu garšu un izvairīties no svārstībām, kas rodas, ja tiek mērīts “uz aci”. Ja svari nav pieejami, vari vadīties pēc tilpuma: viena tējkarote maltas kafijas ir aptuveni 5 grami, taču šī metode nav precīza, jo dažāda grauzdējuma un maltuma dēļ kafijas svars atšķiras.

Ne mazāk svarīgs par pareizu kafijas svaru ir kafijas svaigums. Kafijas pupiņas pēc iepakojuma atvēršanas sāk pakāpeniski zaudēt aromātu. Tieši tāpēc uz iepakojuma vienmēr jāpievērš uzmanība grauzdēšanas datumam, ideālā gadījumā kafija jāizlieto pāris nedēļu laikā pēc grauzdēšanas. Jo svaigāka kafija, jo izteiktāks būs aromāts un bagātāka garša.

Zīmols illy šo problēmu risina īpašā veidā, kafija tiek iepildīta hermētiskās metāla bundžās. Šī tehnoloģija novērš oksidēšanos un ļauj pupiņām saglabāt svaigumu un aromātu vairākus mēnešus, neietekmējot to kvalitāti.

Lai iegūtu vislabāko rezultātu, pupiņas ieteicams samalt tieši pirms pagatavošanas, jo maltā kafija aromātu zaudē dažu stundu laikā. Kombinējot precīzu mērīšanu, svaigumu un kvalitatīvu uzglabāšanu, iespējams panākt, ka katra kafijas tase garšo lieliski.

Universita del Cafe

Esam lepni pārstāvēt vienīgo akreditēto kafijas universitāti Baltijā - Universita del Cafe.