Ja esi kafijas cienītājs, tad noteikti zini, cik nozīmīga ir pupiņu kvalitāte un svaigums. Pat izcilas kafijas pupiņas var zaudēt savas raksturīgās garšas nianses, ja tās netiek pareizi uzglabātas. Aplūkosim, kādi faktori pasliktina kafijas kvalitāti un kā mājas apstākļos uzglabāt kafiju, lai tā pēc iespējas ilgāk garšotu kā tikko grauzdēta.
Kāpēc pasliktinās kafijas kvalitāte?
Grauzdēšanas procesā kafijas pupiņas kļūst porainas un vairāk reaģē uz apkārtējās vides apstākļiem. Laika gaitā grauzdētās pupiņas pamazām zaudē aromātu un garšu, galvenie iemesli šim procesam ir gaisa piekļuve, paaugstināts mitrums, kā arī gaismas un siltuma iedarbība. Ņemot vērā šos procesus, mērķis ir pasargāt grauzdēto kafiju no gaisa, mitruma, karstuma un gaismas ietekmes.
1. kļūda: pupiņu uzglabāšana nepiemērotā traukā
Pēc grauzdēšanas kafijas pupiņas kļūst jutīgas pret apkārtējo vidi. Saskaroties ar gaisu, tajās notiek oksidēšanās, kuras laikā skābeklis reaģē ar kafijā esošajām aromātiskajām eļļām un tā lēnām sāk zaudē savu raksturīgo garšu.
Kafijas uzglabāšanai labākā izvēle ir hermētiski noslēgts trauks vai kvalitatīvs oriģinālais iepakojums. Daudzi kafijas ražotāji oriģinālo iepakojumu izgatavo no gaisu necaurlaidīga materiāla un aprīko ar zip-slēdzi un vienvirziena vārstu. Šāds vārsts ļauj CO₂ gāzei izplūst, nelaižot skābekli. Arī I Love Coffee pupiņas tiek fasētas īpašā iepakojumā ar vienvirziena vārstu. Lieliska izvēle ir arī illy kafija metāla bundžā. Abos minētajos iepakojumos kafijas pupiņas droši var glabāt arī pēc iepakojuma atvēršanas, to kārtīgi aizverot. Tomēr, ja esi iegādājies kafiju, kuras iepakojumu nav iespējams aizvērt, tad izvēlies hermētiski noslēgtu, gaismas necaurlaidīgu trauku, lai svaigums saglabātos pēc iespējas ilgāk.
Ikreiz, kad kafiju pārber no maisiņa burkā vai starp vairākiem citiem traukiem, tā atkārtoti saskaras ar gaisu un zaudē daļiņu no savām īpašībām. Daudzi to dara ērtākai lietošanai, bet patiesībā tas paātrina svaiguma zudumu.
2. kļūda: kafijas glabāšana ledusskapī
Lai arī šķiet, ka vēsums ilgāk saglabā produkta svaigumu, tomēr ledusskapis nav piemērota vide kafijai. Tajā ir augsts mitruma līmenis, kā arī dažādas pārtikas smaržas, kuras kafija ātri uzsūc. Pupiņas kļūst mitras, zaudē aromātu un iegūst dažādas svešas piegaršas. “Ledusskapja garša” ir reāla problēma, pupiņas var uzsūkt, piemēram, blakus esošā siera vai sīpolu smaržu.
Daudz labāks risinājums ir kafijas glabāšana istabas temperatūrā (~18–22 °C), sausā un tumšā vietā, piemēram, pieliekamajā skapī. Izvairies no vietām, kas atrodas pie siltuma avotiem vai kur ir krasas temperatūras svārstības, piemēram, pie cepeškrāsns vai plīts.

3. kļūda: pārspīlēšana ar kafijas krājumiem
Viena no biežākajām kļūdām ir pārāk lielu kafijas krājumu sagādāšana mājās. Pat ja kafijai ir labs derīguma termiņš, tas nenozīmē, ka tā saglabās ideālu svaigumu vairākus mēnešus. Svarīgākais rādītājs ir grauzdēšanas datums, jo tieši tas nosaka, cik svaiga patiesībā ir kafija. Ja grauzdēšanas datums nav norādīts, tas var liecināt, ka pati kafija var būt zemas kvalitātes. Piemēram, visai Rocket Bean vai I Love Coffee kafijai vienmēr ir norādīts precīzs grauzdēšanas datums.
Ja kafiju lieto maz, labāk izvēlēties 250 g iepakojumus, kas ļauj baudīt svaigu kafiju ar izteiksmīgām garšas niansēm. Ja 1 kg kafijas iepakojums pietiek veselam mēnesim, tad mēneša beigām kafija jau ir zaudējusi gan aromātu, gan garšas nianses. Ideāli pirkt tik, cik izlietosiet ~1–2 nedēļu laikā. Kafija nesabojāsies, taču ar laiku aromāts manāmi zudīs. Pēc ~1 mēneša pupiņas vairs nebūs tik izteksmīgas, pēc 2–3 mēnešiem garša var kļūt pavisam pliekana. Jāuzsver, ka grauzdētas pupiņas parasti nekļūst veselībai bīstamas, ja vien tās nav bijušas mitrumā un sapelējušas. Vienkārši dzēriens vairs negaršos tā, kā vajadzētu. Tāpēc plānojiet krājumus gudri: ja zināt, ka neliels iepakojums pietiek 2 nedēļām, nav vajadzības iegādāties uzreiz kilogramu. Labāk nopirkt svaigu tad, kad esošā kafija iet uz beigām.
4. kļūda: kafijas glabāšana gaismā vai karstumā
Vēl viena bieža kļūda ir tāda, ka kafiju glabā uz galda vai palodzes burciņā kā dekorāciju. Kā jau zināms, pārmērīga saules gaisma var nodarīt kaitējumu, tas pats attiecas arī uz kafijas pupiņām. Gan saules stari, gan siltums būtiski ietekmē pupiņu kvalitāti, to garša vairs nav tik dzīva kā svaigai kafijai. Bieži vien tiek pieļauta kļūda un kafija tiek glabāta stikla burkā uz palodzes vai virs plīts. Tā vietā izvēlies tumšu uzglabāšanas vietu bez temperatūras svārstībām.
5. kļūda: Kafijas pupiņu uzglabāšana aromātiskā vidē
Kafijas pupiņas ir kā sūklis, tās ļoti viegli uzsūc apkārtējos aromātus. Tā ir pupiņu dabiskā īpašība: porainā struktūra ļauj tām noturēt savas aromātiskās eļļas, bet tajā pašā laikā tās viegli “paņem” svešas smaržas no apkārtējās vides. Tieši tāpēc pupiņas nekad nevajadzētu glabāt skapī kopā ar garšvielām, tēju vai citiem produktiem ar intensīvu aromātu.
Piemēram, ja kafija tiek glabāta blakus kanēlim, kardamona maisiņam vai vaniļas cukuram, tās garša var kļūt neparasti saldena vai pat pikanta, nevis tāpēc, ka pupiņas ir aromatizētas, bet vienkārši tāpēc, ka tās ir uzsūkušas šīs smaržas. Ne velti kafiju mēdz izmantot dažādu aromātu absorbēšanai.

Maltās kafijas nianses
Maltā kafija zaudē aromātu daudz ātrāk nekā veselas pupiņas, dažu stundu laikā pēc malšanas vai jauna iepakojuma atvēršanas notiek svaiguma un garšas nianšu zudums. Tādēļ, ja maltās kafijas iepakojums netiek iztērēts dienas vai 2 laikā, iesakām iegādājies veselas pupiņas un pirms kafijas pagatavošanas samal tikai tik daudz, cik nepieciešams konkrētajai kafijas pauzei. Tādējādi maksimāli saglabāsi kafijas bagātīgo aromātu un pilnvērtīgo garšu.
Kā saglabāt kafiju svaigu?
Lai kafijas tase vienmēr sniegtu maksimālu baudījumu, atceries šos piecus principus:
- Izmanto hermētiski noslēgtus traukus vai oriģinālo iepakojumu,
- Neglabā kafiju ledusskapī, tur ir pārāk mitrs un pastāv risks, ka kafija absorbēs dažādus aromātus,
- Pērc mazāk, bet biežāk, lai izvairītos no aromāta un garšas zaudēšanas,
- Neglabā kafiju saules staros vai siltumā.
- Izvairies no uzglabāšanas aromātiskā vidē.
Kafijas uzglabāšana nav sarežģīta, taču tā prasa nelielu rūpību. Tavs ieguldījums atmaksāsies katrā kafijas tasē ar aromātu, kas priecē gan degunu, gan garšas kārpiņas.

