Kvalitatīva kafijas automāta iegādāšanās ir tikai pirmais solis ceļā uz lielisku kafiju, jo tieši kafijas pupiņas nosaka dzēriena garšu, aromātu un intensitāti. Šajā rakstā apskatīsim galvenos faktorus, kas jāņem vērā, izvēloties kafijas pupiņas – no grauzdējuma un pupiņu izcelsmes līdz praktiskiem ieteikumiem ikdienas lietošanai.
Arabika vai Robusta: kādas pupiņas izvēlēties kafijas automātam?
Visbiežāk tiek runāts par divām kafijas pupiņu šķirnēm – Arabika un Robusta. Arabika tiek uzskatīta par smalkāku, tai raksturīga maigāka garša un bagātīgs aromāts, savukārt Robusta ir intensīvāka, ar izteiktāku pēcgaršu un augstāku kofeīna saturu.
Kā labu izvēli ikdienas kafija baudījumam ir jāpiemin illy kafijas pupiņas, kuru sastāvā ir 100% Arabikas kafijas pupiņas. Illy izmanto stingru kvalitātes kontroli – katrā iepakojumā nonāk tikai rūpīgi atlasītas kafijas pupiņas bez defektiem. Tiek pārbaudīta to forma, krāsa un struktūra, lai nodrošinātu vienmērīgu grauzdējumu un stabilu garšu. Šāda atlase garantē, ka dzērienā nebūs nevēlamu rūgtuma vai skābuma piezīmju, bet tikai sabalansēta, tīra un eleganta kafijas garša, kas piemērota gan mājas automātiem, gan biroja videi.
Grauzdējuma pakāpe un tās nozīme
Grauzdējuma pakāpe ir viens no svarīgākajiem faktoriem, kas nosaka kafijas garšu un aromātu. Viegls grauzdējums saglabā vairāk dabisko augļu un ogu notis, piešķirot dzērienam svaigumu un nedaudz izteiktāku skābumu. Vidējs grauzdējums tiek uzskatīts par universālu, tas apvieno pupiņu dabiskās nianses ar sabalansētu pilnīgumu. Savukārt tumšs grauzdējums piešķir kafijai intensīvāku, rūgtenāku garšu ar šokolādes, karameles vai grauzdētu riekstu notīm, kas īpaši patīk stipras kafijas cienītājiem.
illy kafijas pupiņas izceļas ar savu konsekvenci, tās vienmēr tiek grauzdētas vienmērīgi un ar stingru kvalitātes kontroli, kas nodrošina stabilu garšu katrā kafijas tasītē. Savukārt I Love Coffee kafija piedāvā daudzveidīgus grauzdējuma līmeņus, kas piemēroti dažādām gaumēm, piemēram, salīdzinoši viegli grauzdēto Sweet Caramel kafiju, kurā, kā liecina nosaukums, dominē karameles notis, līdz tumšākam profilam, piemēram, Roasted Almond, kur dominē riekstu un rūgtās šokolādes notis.

Svaigums un kafijas uzglabāšana
Lai kafijas automāts sniegtu pilnvērtīgu rezultātu, jāpievērš uzmanība kafijas pupiņu svaigumam. Tieši svaigi grauzdētas pupiņas satur visvairāk ēterisko eļļu un aromātisko vielu, kas piešķir kafijai bagātīgu garšu un smaržu. Tāpēc, iegādājoties pupiņas, vienmēr pievērs uzmanību iepakojumam, kvalitatīvai kafijai jābūt ar vienvirziena gaisa vārstu, kas ļauj izdalīties grauzdēšanas laikā radītajam ogļskābajai gāzei, bet neielaiž iekšā skābekli. Tāpat būtiski ir, lai uz iepakojuma būtu skaidri norādīts grauzdēšanas datums, jo tas ir drošākais rādītājs kafijas svaigumam. Jo īsāks laiks pagājis kopš grauzdēšanas, jo izteiktāks būs aromāts un garša.
I Love Coffee pupiņas ir piemērs tam, kā svaigumam piešķirt nozīmi. Kafija tiek grauzdēta tepat Latvijā, Rocket Bean grauzdētavā, un uz katra iepakojuma ir norādīts precīzs grauzdēšanas datums. Tas ļauj kafijas cienītājiem būt drošiem, ka iegādātais produkts ir svaigs un ar pilnu garšas potenciālu.
Savukārt illy kafija izceļas ar nedaudz citu risinājumu, kafija tiek hermētiski iepakota metāla kārbās, kurās tiek izmantota īpaša iepakošanas tehnoloģija ar inerto gāzi. Tas ļauj pupiņām saglabāt svaigumu un aromātu pat vairākus mēnešus pēc grauzdēšanas, kas ir īpaši svarīgi, ja kafija tiek pirkta reti vai ja tā tiek uzglabāta birojā.
Neatkarīgi no izvēlētā zīmola, pupiņas svarīgi uzglabāt pareizi: vislabāk to darīt oriģinālajā iepakojumā vai cieši noslēgtā, gaismu un mitrumu necaurlaidīgā traukā. Nekad neatstāj kafiju atvērtā iepakojumā vai tuvumā siltuma avotam, jo tas būtiski saīsina pupiņu aromāta un garšas noturību.

Kafijas reģionālā izcelsme un garšas profils
Kafijas pupiņu izcelsme būtiski ietekmē dzēriena garšu. Klimats, augsne un audzēšanas augstums piešķir pupiņām unikālas garšas nianses, kas ļauj katram reģionam izcelties ar savu raksturu. Ikdienas lietošanai daudzi ražotāji apvieno pupiņas no dažādiem reģioniem, lai iegūtu sabalansētu rezultātu. Taču, ja vēlies izgaršot tieši kādam reģionam raksturīgās nianses, tad izvēlies illy Arabica Selection sēriju, kurā atlasītas kafijas pupiņas no konkrēta reģiona. Tas ir veids, kā soli pa solim atklāt, cik atšķirīga un daudzveidīga var būt kafija atkarībā no tās izcelsmes reģiona.
- Latīņamerika (piemēram, Brazīlija, Kolumbija) – kafijai raksturīga sabalansēta un harmoniska garša ar šokolādes, riekstu un karameles notīm. Brazīlijas pupiņas bieži ir saldenas ar maigu riekstainumu un zemu skābumu, padarot tās par klasisku izvēli espresso un piena dzērieniem.
- Āfrika (piemēram, Etiopija, Kenija) – šeit audzētās pupiņas izceļas ar spilgtu garšas profilu, kur dominē augļainas un ziedu notis. Tām raksturīgs dzīvīgums un svaigums, kas piešķir kafijai īpašu aromātisko bagātību. Kā piemērs jāmin illy Arabica Selection Etiopia, kurā jūtamas jasmīna un citrusaugļu nianses.
- Āzija (piemēram, Indija) – pupiņām bieži ir garšvielu, zemes un pat dūmakainas nianses, kas piešķir kafijai dziļumu. Šāda garša īpaši patīk tiem, kas vēlas intensīvāku un piesātinātāku kafiju. illy Arabica Selection India lieliski atspoguļo šī reģiona raksturu ar garšvielu akcentiem un izteiktu garšu.
Izprotot atšķirības starp šķirnēm, izvēloties piemērotu grauzdējumu, pievēršot uzmanību svaigumam un reģionālajām īpatnībām, iespējams pielāgot kafijas garšu tieši savām vēlmēm. Galu galā nav vienas “labākās” kafijas. Ir tikai tā, kas visvairāk garšo tev, un to vislabāk atklāt soli pa solim – garšojot, salīdzinot un izbaudot.