Illy kafijas pupiņas bundžā

Ar vidi saistītie jautājumi un sociālās atbildības veicināšana mūsdienās ieņem arvien lielāku lomu uzņēmumu stratēģiskajos plānos, jo klimata izmaiņas liek par sevi manīt, un, kā zināms, viens no vaininiekiem ir gadu desmitiem ilgusī masveida ražošanas un neapdomīgas iepirkšanās kultūra. Satraucošās klimata situācijas dēļ patērētāju iepirkšanās tendences un prasības ir mainījušās, un pēdējos gados tas ir jūtams vairāk kā jebkad - pircēji pieprasa no ražotāja uzņemties atbildību par sava produkta ietekmi uz vidi, uzstāj uz dabai draudzīgāku materiālu izmantošanu, un priekšroku dod zīmoliem, kas spēj ražot savu produktu ar cieņu pret zemes resursiem.

Plastmasas piesārņojums

Izmaiņas patērētāju prasībās veicinājušas uzlabojumus ražotāju piedāvājumā, un tas ir pierādījums tam, cik lielu lomu spēlē klients, izdarot spiedienu ar savu pirkšanas spēku, jo pat lielie ražotāji ir spiesti pielāgoties. Bet kāda ir ražotāja un patērētāja atbildība vides saudzēšanas un ilgtspējas veicināšanā?

Ilgtspējīga produkta nodrošināšana

Illy kā ražotājs uzņemas atbildību par videi draudzīgu produktu iegūšanas veidu, sākot ar kafijas stāda audzēšanas apstākļiem un beidzot ar gatavu kafijas pupiņu iepakošanu un transportēšanu. Tas nozīmē pārdomātu stratēģiju un ilgtspējas politiku, kas tiek īstenota visos kafijas pupiņas dzīves posmos, lai nodrošinātu pēc iespējas mazāku negatīvo ietekmi uz vidi un ekosistēmu. Par šiem projektiem un illy nostāju esam stāstījuši iepriekšējos šīs sērijas rakstos, un ar tiem iespējams iepazīties šeit. 

Tāpat arī illy cenšas izmantot dabai nekaitīgākos materiālus. Protams, kā jebkuram pārtikas nozarē strādājošam uzņēmumam, arī illy jāseko pārtikas nekaitīguma standartiem. Ne visi dabai draudzīgie materiāli ir noteikumiem atbilstoši, tāpēc daļā gadījumu nākas samierināties arī ar plastmasas iepakojumu izmantošanu, lai nodrošinātu produkta nekaitīgumu un kvalitāti visu termiņā paredzēto laiku. Tomēr cerību vieš fakts, ka viss illy izmantotais iepakojums ir pārstrādājams.

Tā kā illy ražo ne tikai kafiju, arī pārējo produktu radīšanā tiek ieguldīts liels darbs, lai tie būtu kvalitatīvi un ilgtspējīgi. Piemēram, illy ražotie kafijas automāti veidoti pēc modernākajiem tehnoloģiskajiem risinājumiem, kas ļauj tiem ātrāk uzsilt un atdzist, tādējādi samazinot patērēto enerģiju. Tāpat automātos uzstādīts enerģijas taupīšanas režīms, kas nodrošina savlaicīgu izslēgšanos, ja aparātu kādu laiku nelieto.

Iepriekš minētie illy kafijas kapsulu automāti ir veids, kā uzņēmums nodrošina kvalitatīvu kafiju baudīšanai mājās, jo hermētiski noslēgtā kapsula un dubultās membrānas dizains ļauj iegūt patiesi svaigu gardu dzērienu katru reizi. Tomēr daudzus uztrauc lielais plastmasas patēriņš. Jāatzīst, ka sava daļa taisnības tur ir - kapsulu dizainā tiešām izmantota ar pārtiku saderīga plastmasa, bet jāņem vērā, ka illy iperespresso kapsulas ir pārstrādājamas, un ir iespējams tās nodot pārstrādei mūsu veikalos Stabu ielā 30 vai Valmieras ielā 43.

Illy kafijas pupiņu bundža

Apzinātāka iepirkšanās

Kā jau iepriekš minēts, arī patērētājam ir liela loma vides saudzēšanas jautājumos - pat ja dažreiz to neapzinamies! Katram no mums ir iespēja sniegt ieguldījumu zemes resursu saudzēšanā. Zemāk minēti daži veidi, kā iepirkties apzinātāk un dabai draudzīgāk.

  • Izvēlies produktus un ražotājus, kas atbilst Tavām vērtībām! Tavs pirkums ir kā balsošana par labu (vai sliktu) konkrētam zīmolam, jo jebkurš uzņēmums ir tieši atkarīgs no klientu izdarītajām izvēlēm.
  • Sniedz atgriezenisko saiti! Ja kādas no uzņēmuma īstenotajām darbībām Tev šķiet neētiskas vai izmantotie materiāli - nepieņemami, dari uzņēmumam zināmu, kādus uzlabojumus veikt!
  • Apdomā nepieciešamību - vai konkrētais pirkums ir vajadzība vai tikai iegriba? Jaunas krūzītes noteikti atsvaidzinātu kafijas dzeršanas pauzes, bet, visticamāk, arī esošās krūzes vēl kādu laiku labi kalpos.
  • Ja kādu konkrētu produktu izmanto regulāri - veic lielākus un retākus pirkumus! Tas īpaši attiecas uz pirkumiem internetā, jo retāki pasūtījumi samazina izmešu daudzumu, kas rodas katru reizi piegādājot preci. Tāpat arī mazo pirkumu sūtīšana nozīmē lielāku iepakošanas materiālu apjomu, jo jebkurš pasūtījums jānoformē atbilstoši transportēšanas prasībām, neatkarīgi no tā, vai kastē ir viena kafijas bundža vai desmit.
  • Nodod produkta iepakojumu pārstrādei! Nenoslinko un sašķiro kartona kastes, metāla bundžas, kapsulas un plastmasas iepakojumu! Pat illy vienreizlietojamās glāzītes ir pārstrādājamas! Vēl viens veids, kā tikt galā ar lieko iepakojumu - dod tam otru dzīvi! Piemēram, illy metāla kafijas bundžas pēc iztukšošanas vari izmantot dažādiem citiem nolūkiem.

Varam skaidri apgalvot, ka lielāko atbildību par produkta ietekmi uz vidi un resursu saudzēšanu uzņemas ražotājs, nodrošinot ētisku un ilgtspējīgu ražošanu. Tomēr ilgtspējas jautājumus ir vērts apskatīt kā komandas darbu, jo liela loma ir arī patērētājam. Jāatzīst, ka arī illy vēl ir uz ko tiekties, lai uzlabotu savu produktu iepakojumus un pārstrādes mehānismus, bet jau tagad izdarīts ir ļoti daudz, lai pēc iespējas samazinātu negatīvo ietekmi uz vidi.

Illy ilgtspējas ceļš: attiecības ar vidi un cilvēku (1.daļa)

Illy ilgtspējas ceļš: Sociālā atbildība (2.daļa)

Featured products

illy Kapsulu automāti Kafijas automāta Illy Y3.3 komplekts
Akcijas cena€199,00 Standarta cena€264,50
Kafijas automāta Illy Y3.3 komplekts
Pieejams uzreiz
illy Kapsulas 18 gab Kafijas kapsulas Illy IperEspresso, Arabica Selection Brasile
Akcijas cenaNo €9,49 Standarta cena€10,85
Kafijas kapsulas Illy IperEspresso, Arabica Selection Brasile
Pieejams uzreiz
illy Kapsulas 18 gab Kafijas kapsulas Illy IperEspresso, Arabica Selection Colombia
Akcijas cenaNo €9,49 Standarta cena€10,85
Kafijas kapsulas Illy IperEspresso, Arabica Selection Colombia
Pieejams uzreiz
illy Kapsulas 18 gab Kafijas kapsulas Illy IperEspresso, Arabica Selection Ethiopia
Akcijas cenaNo €9,49 Standarta cena€10,85
Kafijas kapsulas Illy IperEspresso, Arabica Selection Ethiopia
Pieejams uzreiz
illy Kapsulas 18 gab Kafijas kapsulas Illy IperEspresso, Arabica Selection Gvatemala
Akcijas cenaNo €9,49 Standarta cena€10,85
Kafijas kapsulas Illy IperEspresso, Arabica Selection Gvatemala
Pieejams uzreiz
illy Kapsulas 18 gab Kafijas kapsulas Illy IperEspresso, bezkofeīna
Akcijas cenaNo €9,83/gab.
Kafijas kapsulas Illy IperEspresso, bezkofeīna
Pieejams uzreiz

Universita del Cafe

Esam lepni pārstāvēt vienīgo akreditēto kafijas universitāti Baltijā - Universita del Cafe.