Lieliska kafija mājās

Tikai melna vai balta kafija nu jau ir pagātne, jo šodien kafejnīcās un restorānos tiek piedāvāti dažādi kafijas veidi. Taču vai tiešām, lai baudītu kādu no saviem iemīļotajiem dzērieniem, jādodas uz smalku kafijas vietu? Patiesībā - nē. Uzmundrinošs espresso, krēmīga latte vai kapučīno ar zīmējumu piena putās – šādu kafiju tu vari pagatavot arī mājās.

Kas vainas “parastajai” aplietajai kafijai?

Krūzē aplietu kafiju dzer daudzi, un tas ir viens no ātrākajiem un iecienītākajiem kafijas baudīšanas veidiem mājās. Tomēr kafijas speciālisti par to nav sajūsmā, jo šeit ir vairāki mīnusi. Proti, ja kafijai brutāli uzlej verdošu ūdeni, tā “sadeg”, “aizveras”, zaudē garšu un aromātu. Turklāt nereti šādi aplieta kafija stāv uz galda, ievelkas un tiek nedaudz piemirsta, tādējādi tajā izdalās vairāk kofeīna. Ja šī stimulējošā viela organismam nav vēlama, labāk izvēlēties citus kafijas pagatavošanas veidus, kur ūdens saskare ar kafiju notiek īsāku laiku. Tādā ziņā ļoti laba ir aparātā pagatavota espresso kafija - ūdens ar spiedienu iztek cauri kafijai pusminūtē, un rezultāts ir garšā ļoti stipra kafija, taču kofeīna tajā ir salīdzinoši maz.

Kafija mokas kanniņā

Cilvēki mēdz iegādāties tautā dēvētās itāļu mokas kanniņas, kurās ūdens uzvārās apakšējā nodalījumā un ar tvaika spiediena palīdzību izspiežas cauri kafijas rezervuāram, augšējā kanniņas daļā iztecinot kafiju. Te būtu jāievēro daži nosacījumi, lai moka sanāktu patiešām baudāma - labāk izmantot mazliet rupjāka maluma kafiju nekā espresso automātā, lai ūdens tiktu kafijai cauri pietiekami ātri. Ja malums būs ļoti smalks, ūdens cauri spiedīsies ilgāk, un kafija rezultātā būs rūgtāka. Mokas kanniņā ieteicams liet jau karstu ūdeni (ne verdošu) un likt uz siltas plīts (labāk uz tā saucamās “mazās uguns”). Ja viss būs auksts, ūdens ilgāk sils un kafija sildīsies līdzi, bet tas nav vēlams. Trāpot pareizajā temperatūrā un ar piemērotu kafiju, arī kanniņā var tikt pie krēmīgās putu kārtiņas, - tiesa, ne tik skaistas un biezas kā espresso automātā gatavotās.

Kafijas brūvēšana

Kamēr vieni bauda dažādas “garšīgās” kafijas ar piena putām un piedevām, citi nodarbojas ar kafijas brūvēšanu un iespējami tīras kafijas garšas baudīšanu, eksperimentējot ar kafijas šķirnēm, grauzdēšanas pakāpēm un maluma niansēm. Arī rīki ir dažnedažādi, tostarp alķīmiķu cienīgi stikla aparāti ar degli un vakuuma sistēmu ( Sifons jeb syphon ). Populāras ir arī kafijas aeropreses, kuras var izmantot dažādos veidos, un rezultāts ir melna, samērā stipra kafija. Filtrs ir retināts, un šajā presē jālieto konkrēta maluma kafija, rupjāka nekā, piemēram, espresso. Šādu presi var paņemt līdzi arī piknikā vai kādā garā pārgājienā, jo tā ir maza, viegla un praktiska. Apskatiet produktus - Aeroprese, Franču presīte.

Chemex pagatavošana

Viens no vienkāršiem un visnotaļ manuāliem kafijas brūvēšanas veidiem ir kafija chemex traukā - ar šo īpašo apliešanas metodi var iegūt tekstūras ziņā dzidru un vieglu kafiju, jo speciālais filtrs daudz ko patur sevī, līdz ar to kafija nav pārlieku stipra garšas ziņā, taču kofeīna tajā ir vairāk nekā espresso. Lai pagatavotu chemex kafiju, vajadzīga īpaša krūka un speciāls, ļoti smalks kafijas filtrs. Vispirms chemex trauka atvērumā ievieto filtru, tad to vispirms saslapina, uzlejot karstu ūdeni no speciālas kanniņas, kuras snīpis ir izveidots tā, lai strūkla būtu maiga un vienmērīga. Tad ūdeni no chemex izlej, slapjajā filtrā ieber kafiju (klasiskā attiecība 60-65 g kafijas uz 1 litru ūdens) un, apļveida kustībām lejot karstu ūdeni (apmēram pusi), kafiju viegli saslapina un brītiņu pagaida, ļaujot kafijai “uzziedēt”, lai tā var izdalīt ēteriskās eļļas un citus savus labumus. Pēc tam lēnām apļveida kustībām izlej pār kafiju atlikušo ūdeni. Svarīgi, lai kafija filtrā būtu iebērta līdzeni, nevis ar uzkalniņu, jo tad tā ekstraktēsies vienmērīgāk. Tad filtru izņem, krūku mazliet saskalina un lej dubulta stikla glāzītēs. Apskatiet produktus - Chemex kafijas karafe un Chemex kafijas filtri.

Kā saputot pienu, ja nav piena putotāja?

Ja nav speciālā putotāja pienam, to var saputot franču preses kafijas kannā. Uzkarsē pienu, līdz parādās burbulīši (bet nevāra), ielej preses kanniņā apmēram trešdaļu, ieliek nospiežamo presi un, aši stumdot to uz augšu un leju, saputo pienu. Noteikti nesanāks tik krēmīgi un putaini kā ar tvaiku vai elektrisko putotāju, bet nebūs nekāda vaina! Kā uzzīmēt sirsniņu piena putās? Svarīgas ir trīs lietas - iespēja pagatavot labu espresso ar biezu kafijas putiņu kārtu (vajadzēs kafijas automātu), piena saputošana pareizajā konsistencē un trenēšanās šajā mākslā (tai ir pat nosaukums - latte art). • Vispirms pagatavo espresso. Kad kafija no automāta ielijusi krūzītē, to, viegli apļojot, saskalina, lai biezās krēma putas izklājas pa krūzītes sieniņām. • Saputo pienu - vislabāk tādu, kura sastāvā ir vismaz 3 g olbaltumvielu uz 100 ml. Vislabākā konsistence, lai zīmētu sirsniņas, lapiņas un citus zīmējumus, ir krēmīga un iespējami nemanāmākiem gaisa burbulīšiem. Piena temperatūrai ideālajā variantā jābūt 63 grādiem. Ja nav termometra, var noteikt ar roku – kad pie kanniņas jau būs grūti noturēt, tad piens ir gatavs.§ • Kad pienu lej krūzītē, svarīgākais ir ievērot principu - vispirms putoto pienu lej, turot piena kanniņu salīdzinoši augstu un pienu tēmējot krūzes centrā. Tad pamazām ar apļveida kustībām lej arī uz malām, kanniņu arvien tuvinot krūzītei. Atkarībā no iemaņām, beigās putās būs sirsniņa vai vienkārši balts piena plankums, bet to var pārvērst par mākslu. Piemēram, ņem šķidru glazējamo šokolādi (dekoriem domātā tūbiņā), uzspiež ap balto plankumu riņķa līniju un pēc tam ar zobu bakstāmo kociņu veido zīmējumus. Ieskaties illy.com - tur ir praktiski un labi saprotami video padomi gan kafijas pagatavošanas veidos, gan piena liešanā! Apskatiet produktus - Automātiskie piena putotāji, piena putošanas kaniņas (pitchers).

Ar pagatavošanas rīkiem palīdzēsim mēs

Lai kādas būtu jūsu preferences kafijas pagatavošanā – izmantojot kafijas dzirnaviņas, aeropresi, kafijas karafes vai jaudīgu kafijas automātu, laipni lūdzam mūsu veikalos gan Valmieras ielā 43, gan t/c “Spice Home”, kur pieredzejuši kafijas eksperti sniegs vertīgu konsultāciju labākās kafijas un cappucino pagatavošanā, izmantojot arī tādu pazīstamu zīmolu brūvrīkus kā Brewista, Chemex, Hario un Wilfa. Gaidīsim!

Papildus raksti, kas Tev varētu interesēt:

- Dienas Bizness: Kādu kafijas automātu izvēlēties?
- Kāpēc izvēlēties kafijas kapsulu automātu?
- Kā izvēlēties piemērotas kafijas kapsulas?
- Kas jāzina par kafijas piena putotāju, pirms tā iegādes?
- Kā izvēlēties piemērotāko kafiju?
- Cik ilgi kafija ir svaiga?
- Kas ir laba kafija un kas to padara labu?
- 7 idejas dāvanām, ko novērtēs ikviens kafijas mīlis!

Featured products

Universita del Cafe

Esam lepni pārstāvēt vienīgo akreditēto kafijas universitāti Baltijā - Universita del Cafe.